Senarai Blog

Apture widget

Loading...

19/07/2010

Apa kes

Hari hujan  sepanjang hari so signal broadband pun  bercelaru..Adeiiih...tapi  tak  aper...sekurang-kurangnya  beri  idea  kat  aku nak menaip..apa projek pun tak boleh nak buat.dok keras kat rumah..nak layar internet ,signal pulak  buat  hal...nak  kol aweks...hmmm...awek pula tak ader...pulak tu no money no  talk...ehemmm...faham-faham je lah...kalau nak cari awek ni kena lar  pakai modal....minyak kereta n minyak tekak....awek kaya...??haram...payah nak dapat orang  kaya gak yang terkam..maksud saya bukan kaya tapi orang banyak  duit...tadi aku  baca e mail..so dapatlah e  mail dari blogwalking..dieorang ada  buat contest...hebat  gak..cuma  aku  tak  berapa  faham...maklum jer....sekolah sampai  SPM  jer...kalau  aku  penuntut   U gerenti best...awek  pun boleh  dapat yang  educated...tapi  sayang  otak  aku ni  agak lembab...walau  caner  pun aku nak try the  best...just likes the  educated  person...
tergoda  betul  aku tengok budak U  dapat  ke  over  c...pulak  tu  bukan  setakat  dapat belajar  budaya  luar...malah  pekerjaan  gaji yang  lumayan...perghhhh...ramai  kawan-kawan yang support dari belakang  biler  nak  keep forward...alamak  bestnya....
kira  nasib  bek  juga aku ada gak kengkawan  sengal...dapt  gak join  dieorg...buat pelepas  boring..aktivti tak kurang hebat  gak...karaoke lah...KFC  lah..mcdonaldlah,bowlinglah..pas  tu  pulak  boleh  plak bisnes...asyuk  tak asyuk tu  lain cerita yang  penting  dapat  bersama  kengkawan...
bagus  jugak kenkawan yang  sengal nie...bila  time  senang jer  ada  jer kengkawan  mintak  tolong...semuanya  yang datang  ada  masaalah,samanlah,insuran keretalah,eksidenlah,anak nakallah  perghhh..macam-macam  lagi....semua nya  kengkawan  tu dapat  atasi dengan  sabar....
kira clubbing nie bukan  jenis dieorg...part  penin  pun not  the  taste...tapi  aweks ...so  nkorang  kena faham je ler...tapi  bukan macam aku  yang pandai tekel  aweks  nie...adeiiihhh...segannya..
part kutuk tak ader kat  belakang...cerita  terus muka ke  muka...face 2 face  ler...orang macam aku nie  biasaler...manjang jer cerita duit tak cukup...aper taknyer...sekali kasut kena  beli RM200 keatas..alamtnya lari ler bajet aku...setengah  bulan  punyer belanja clear hanya  untuk kaki...adeiihhhh...rasa macam nak for get it..,hal ini  semua terpaksaler akur...,aper taknyer..,.kengkawan  tu rasa segan ler nak kawan..sebab  dari segi trampilan aku jer...huhu...kengkawan kata ketrampilan kena  ler bergaya skit nnt ader  lar aweks  nak dekat...adeiihhhh...segannyer aku...kena sound  depan-depan...agaknyer  aku nie tak dapat menipu diriku ni saper...mana tidak nyer..bayangkan masa kepukku  kosong..pas tu pakai  bergaya..aweks pulak  ajak  jumper...tak  ke  haru jadinyer...ermmm...negatif  thinks...bad bad  its  so  bad..
sabar je lar...aku biasa  dengar..
bukan senang  nak jadi  senang,
bukan susah  nak  jadi susah.
aku juga  biasa  dengar yang  ni  pulak....
kalau tengok orang  tu kaya mungkin...
makbapak  die  orang  kaya,
atau bini dia  orang kaya,
atau memang dia orang  kaya,.
penini jugak  aku  fikir kata  dia  orang ni...
aku nak  story  kat  nkorang nie...nak tahu ke?
cerita  ni  cerita  teladan,,..satu  cerita dengar dan  ikut kata orang...aku  rasa  nkorang pun biasa dengar  atau  baca,,...,kisah  bermula seorang  anak,seorang  bapa  dan  seekor  kaldai...mereka menunggang  kaldai bersama menuju  ke  sebuah  bandar...dalam perjalanan  sampai disatu  pekan sibapa  terdengar  orang  mengata  kepada  dia,,dan  satu  pandangan yang  amat  rumit  untuk disampaikan..kenapalah kejamnya orang  tua dan  budak tu..tidak  merasa  kasihan  ke  pada  kaldai  tu..,ditunggang  berdua duduk  atas  kaldai tu...apabila terdengar  cemuhan sibapa  tadi pun  apa lagi ,,terus  ambil action  ler...disuruhnya sianak turun  dari tunggangan  tadi sambil memimpin  kaldai  tadi..mereka pun  teruskan  perjalanan  pabila  sampai  pula di satu kampung  sibapa terdengar lagi  cemuhan  dari orang  kampung di situ...apalah  zalimnya  sibapa tu...walhal  dia  masih  kuat untuk  berjalan..kenapa pula suruh  sianak  berjalan  dan dia  di atas  tunggangan...sibapa  tersentak  bila  terdengar  kata -kata  orang kampung  itu  terus  menyruh  anaknya  pula duduk  diatas  tunggangan...mereka pun meneruskan  perjanan  mereka,sampai  pula dikampung  yang  lain sibapa terdebgar  lagi kata-kata  orang kampung  di situ...apalah bodohnya  orang  tua  tu  mengajar  anak sebegitu  seperti mengajar anak tidak menghormati bapa...patutkah sibapa yang  dah tua dibiarkan  berjalan dan sianak  duduk  atas  tunggangan.Sibapa  bila  terdengar  tadi terus  menyurh  anaknya  turun  dari tunggangan..sekarang  mereka  berdua  bersama  pimpin  kaldai tadi  dan  teruskan  perjalanan sebelum  sampai  di bandar ,sibapa  terlihat beberapa orang  di situ mentertawakan  dia  dan  terdengar...apalah  bodohnya  SiTua  dan  SiBudak tu..ada kaldai  tapi  tak tunggang..baik jual jer  kaldai tu kat bandar..ada kemudahan tapi  tak  reti nak guna...
Dapat  tak  aper mesej  yang  hendak  disampaikan dalam  cerita tadi  tu...
aku pun  terkejut jugak dengar  cerita nie..kengkawan  aku gak  yang  cerita...
punyalah  khayal  dan  khusyuk  aku mendengarnya..
bila sampai  kat  rumah ..ingatkan  bolehlar  lena...tapi  haram....rupanyer otak  aku  dok  berlegar-legar
memikirkan teladan  cerita  tadi..dongeng  ke  atau  real  punyer...aku  tak  pasti...yang  pasti  aku kagum  pada  kengkawan  yang  ceritakan kat  aku...bagai di suruh  amek  iktibar...perghhhh...syoknya  kena  brainwash...huhu



No comments: